Alimentatia sanatoasa

Ce inseamna o alimentatie sanatoasa?


O alimentatie sanatoasa nu inseamna doar consumarea de diferite alimente alimentare de baza: proteine, precum carnea, ouale si legumele; lactate; fructe si legume; cereale, precum painea si pastele fainoase; grasimi si dulciuri, trebuie gandita astfel incat sa avem un aport suficient de nutrienti. Majoritatea persoanelor nu consuma suficienti nutrienti.Uneori se consuma mai mult  un aliment preferat si se evita consumarea altora sau se opteaza pentru comoditate in defavoarea calitatii. Deci, este important sa se acorde atentie la ce se consuma. Trebuie acordata atentie atat la cantitatea cat si la calitatea  alimentelor  Nu este necesar sa se consume zilnic o cantitate de alimente se poate propotiona de-a lungul unei saptamani. Cateva  schimbari sunt suficiente pentru a echilibra dieta. Este bine sa se stabileasca un regim adecvat dupa nevoile fiecarui individ. 

Este necesara schimbarea dietei?

 Da, daca dieta este neechilibrata si anumiti nutrienti lipsesc din ea, o sa  avem probleme de sanatate astfel este necesar sa avem  un regim alimentar mai echilibrat si mai sanatos. De exemplu, adaugare a iaurtului la una din mese , poate aduce un aport suficient in  cantitatea de lactate necesare etc.
Cantitatea de alimente ingerata este, de asemenea, importanta.
Consumul de fructe si legume proaspete, in gustarile zilnice este necesara. 

Alimentatia sanatoasa  un aliat impotriva bolilor?

O dieta sanatoasa poate reduce riscul de aparitie a unor boli. Nutritionistii recomanda pentru evitarea bolilor, consumarea de fructe, legume, cereale si produse lactate, se recomanda atentie la numarul de calorii consumate, pentru a reduce riscul aparitiei obezitatii, limitarea consumului de alcool si eliminarea din alimentatie a produselor cu un continut crescut de sare, grasimi saturate, colesterol si zahar. Activitatea fizica este o parte importanta la o dieta sanatoasa.
 o dieta sanatoasa poate ajuta:

- o dieta cu un continut scazut in grasimi (cereale, fructe, legume, produse lactate degresate) poate reduce riscul aparitiei bolilor cardiace si a diabetului zaharat; poate de asemenea preveni aparitia anumitor forme de cancer

- limitarea consumului de grasimi saturate, care se gasesc in carnea grasa, branza, smantana, unt, poate reduce nivelul de colesterol si riscul de aparitie a bolilor cardiace si a hipertensiunii arterial

- inlocuirea grasimilor saturate cu grasimi monosaturate, precum uleiurile de masline sau rapita, ajuta la scaderea colesterolului “rau” (LDL)

- acizii omega-3 si omega-6 ce se gasesc in grasimile polinesaturate (in alimente precum pestele, nucile, boabele de soia si in) au un efect protectiv impotriva bolilor cardiace


- o dieta bogata in fructe si legume furnizeaza antioxidantii necesari (precum beta-carotenul sau vitaminele C si E) si protejeaza organismul de distrugerile produse de radicalii liberi de oxigen, reducand astfel riscul aparitiei bolilor cardiace, a cancerului si a hipertensiunii arteriale.


O alimentatie  sanatoasa inseamna un regim alimentar?


Adoptarea unei unii alimentatii sanatoase dar si consumarea regulata de fructe, legume si grasimi bune  va reduce riscul aparitiei unor afectiuni astfel putem spune ca o alimentatie sanatoasa nu inseamna nu regim alimentar ci reprezinta o metoda de a imbunatati sanatatea.

Exercitiile fizice regulate reduc semnificativ riscul aparitiei bolilor cardiace.